Gedizli Kimyager, Doğal Polyester Üretti

Geri dön
Metin

Gediz Üniversitesi’nden Dr. Gökhan Çaylı, büyük bir başarıya imza attı. Üretimi sırasında çevreyi kirleten ve doğada yok olmayan petrol esaslı polyester ve poliüretanı, tamamen doğal malzemelerden imal etti.


Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Çaylı, yüzde 100 çevreci polyester ve poliüretan (sünger, köpük) imal etmeyi başardı. Yat ve tekne imalatından inşaat sektörüne, seracılıktan otomotive, elektronikten tekstile kadar birçok alanda yaygın olarak kullanılan polyesterin yerini tutacak yeni ürün, reçinenin işlenmesiyle elde edildi. Polyester gibi geniş kullanımlı poliüretan ise gliserinden yapıldı.


Gökhan Çaylı, aylar süren araştırmaların eseri iki ürünün de petrol türevliler kadar dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu söyledi. Diğerlerinin üretiminde çevreye birçok zararları olduğunu, kanserojen etkileri bulunduğunu ve tabiatta çürümediğini belirterek, “Polyesterin imalatında 200 derece sıcaklığa çıkılıyor, bu sırada ciddi çevre kirliliği yaşanıyor. Poliüretanın yapımında da 'savaş zehiri' olarak bilinen ve bir tür kimyasal silah olan fosgen kullanılır. Bizim hazırladıklarımız ise her şeyiyle doğal ve tabiatta kolayca yok oluyor. Üstelik bazı avantajları da var, mesela doğal polyester, petrol esaslıya göre ışığı daha çok geçiriyor. Bu özelliği sayesinde gözlük camı üretiminde bile değerlendirilebilir, seracılıkta tercih edilebilir. Doğal poliüretan da tüm mekanik testlerden geçti, oldukça sağlam.” dedi.